Misschien wel de meest gestelde vraag is: Hoe veel heb ik nodig? Het antwoord op die vraag is niet eenduidig. Ieder stukje Biochar brengt al verbetering. Een brokje van 1 cm³ heeft door de poreuze structuur een immens reactief oppervlak en kan enorme koloniën micro-organismen huisvesten.

Hoeveel heb ik nodig?

 In de praktijk blijkt 5 liter Biochar Mix per vierkante meter al effect te hebben. 

Ik adviseer in de regel 10 liter per 1,5 m² voor een indrukwekkend resultaat.


Op de pagina "Resultaten" is te zien dat zelfs 25 volumeprocent mogelijk is. Minder kan ook als je met een bescheiden verbetering genoegen neemt.

Hoe moet ik het toedienen?

Het meest ideale is om Biochar Mix door de toplaag te mengen. Is dit niet mogelijk door het plantgoed dan volstaat het ook om de mix simpelweg op de bodem te strooien en in te gieten. Uiteraard duurt het dan iets langer voordat het in de bodem verdeeld is.

Bij de volgende watergiften zullen de fijnste deeltjes verder verspreid worden door de bodem. Hoe groter de deeltjes zijn, hoe meer deze gefixeerd blijven. Door de grote wateropname zullen bij vorst de brokjes in fijnere deeltjes opbreken en een nog homogenere verspreiding geven.

Kan Biochar alleen in de volle grond?

Biochar kan in vrijwel ieder kweekwijze gebruikt worden. Vrijwel ongeacht het medium. Akker of bonsaipot, dat maakt niet uit. Of je nu op klei, zand of veen kweekt overal zijn voordelen in de Biochar welke steeds iets brengen. Je kunt ook "out of the pot" denken, grovere brokken als bestanddeel voor epifytische orchideeën, waterfiltratie voor hydroponics, droogte minnende cacteeën u zegt het maar.

Biochar Puur of Biochar Mix?

Biochar Puur aan de bodem toedienen is niet raadzaam. De koolstof zal als een magneet de voedingsstoffen aan zich binden en het bodemleven hierdoor onnodig stressen. 
Biochar Puur is een uitgangsmiddel voor de liefhebber om zelf de samenstelling van de nutriënten en micro-organismen te sturen. Dit kan voor gewassen met expliciete wensen handig zijn. 
Het zal geen verrassing zijn dat je bij het mengen een zwarte kliederbende kunt krijgen en niet iedereen zit hier op te wachten. Daarnaast moet de koolstof enkele weken de tijd krijgen om "geladen" te worden. Een beetje geduld moet je dus ook hebben.

Biochar Mix is klaar voor gebruik en voor veel mensen wenselijk omdat men er vaak meteen mee aan de slag wil. Misschien een laatste toevoeging naar wens er door heen mengen en klaar.


Wanneer toedienen?

Het toedienen kan het hele jaar rond maar in de groeiperiode wil je niet in het wortelstelsel wroeten en kan er op de bodem gestrooid worden. Bij menging in de toplaag verdient het aanbeveling om de Biochar Mix in de rusttijd toe te dienen. Op deze manier hebben de plantenwortels de minste stress en is er voldoende gelegenheid voor micro-organismen om zicht te nestelen voordat het groeiseizoen begint. 
Wanneer er nog niets geplant is kan er uiteraard volop gemengd worden maar wacht daar dan niet te lang mee. Hoe langer de Mix in de bodem zit hoe beter het bodemleven op gang is gekomen.Is Biochar voor iedere plant nuttig??

Ja, vanwege de veelzijdigheid biedt Biochar voor elke plant voordelen. Een toelichting hierop volgt nog.

Perfect gelijkmatige verdeling met een "overschieter" op de bollenvelden.