Onze houtrelaties


Zonder schoon hout kunnen wij ons product niet maken. Hieronder noemen wij onder dankzegging de bedrijven van wie wij de reststromen mogen ontvangen.
De meeste zijn partner in de coöperatie bollenstreekhout.nl.

Het Tafelarsenaal

Willem Overzee B.V. koos voor het oprichten van TAFELARSENAAL, waar hij voor zijn klanten met ouderwets vakwerk klaar staat om de tafel te maken die ze voor ogen staat. Als materiaal voor het tafelblad gebruikt hij alleen hout. Voor het onderstel kan de klant kiezen tussen hout en ijzer. Het hout is heel divers, het komt van de eik, iep, plataan, beuk, es, populieren of zelfs van de watercypres. Een van de organisaties waarmee wij zaken doen is duurzaam geoogst Bollenstreekhout. Wij zijn een van de inmiddels 14 leden van deze in 2018 opgerichte coöperatie die zich inzet om stammen, liefst van lokaal geoogste bomen, geschikt te maken voor een nieuwe gebruiksvorm. Er is in de regio veel hout beschikbaar, via bomenkap door de gemeente, maar ook via hoveniers en aannemers. Duurzaamheid en het belang van een kringloopeconomie: iedereen heeft het erover. Wat is er dan mooier om lokaal geoogste stammen lokaal te verwerken en als nieuw product weer te verkopen aan de lokale klant?

www.tafelarsenaal.nl

Nobel Hout

In de groene zagerij van Nobelhout zagen wij Bollenstreekhout. Dit is het hout dat vrijkomt van bomen die geoogst worden in de duin- en bollenstreek.
Dit gaat volgens de volgende stappen:
* De boom word geoogst, omdat deze ziek is, een gevaar vormt voor zijn omgeving, of aan het eind is van zijn natuurlijke levensduur.
* De stam word naar de groene zagerij van Nobelhout gebracht.
* De stam word gezaagd op de electrische zaag, welke gevoed word door onze eigen zonnepanelen.
* Het hout word opgeslagen om in de wind te drogen, of het gaat in onze droogkamer, om versneld te drogen.
* Na het drogen is het hout geschikt om te gebruiken voor meubels, betimmeringen en dergelijke.
* Bollenstreekhout coörperatie zorgt voor heraanplant van minimaal 3 bomen voor iedere verwerkte boom.
Bollenstreek coörperatie is een samenwerking zonder winstoogmerk tussen groene aannemers, houthandelaren en meubelmakers ter bevordering van het duurzaam gebruik van geoogste bomen uit de regio.
Met de aanschaf van Bollenstreekhout draagt u bij aan een duurzaam milieu en houd u werkgelegenheid in de regio.www.nobelhout.nl

Purely Handmade

Purely handmade is opgericht door Ioannis Roumeliotis, een fanatieke ecoloog en vakkundig houtbewerker. 
Het bedrijfsplan was groen vanaf het begin. Tot op de dag van vandaag zijn wij een groen bedrijf met een hele specifieke visie. Al het hout dat in ons bedrijf wordt gebruikt, is afkomstig van omgevallen of zieke bomen die om veiligheidsredenen gekapt zijn. Wij gebruiken nooit tropisch timmerhout en kappen geen bomen uit bossen.
Ons bedrijf gebruikt traditioneel timmerwerk, natuurlijke kleuren (pigmenten) en natuurlijke oliën. Benieuwd naar de houten meubels die wij gemaakt hebben? 


www.purelyhandmade.nl

Matthijs´ Maakplaats

 

Duurzaamheid beïnvloed de keuze van de materialen waarmee ik werk. Waar mogelijk werk ik met grondstoffen van een lokale bron en recycle ik oude materialen.

Tijdens het productie proces werken ik en de deelnemers met verschillende productiemethoden. Dit is een mix van nieuwe moderne technieken en oude ambachten. Wij werken met de CNC frees, lasersnijder en 3D computerontwerpen. Het ambachtswerk vindt je terug in de houtverbindingen zonder schroeven, het beschermen van het hout met natuurlijke oliën en het gebruik van verschillende decoratietechnieken. Gemaakt met zorg (matthijsmaakplaats.nl)

 VanderMeij Guitars 

 
VanderMeij Guitars is a one man custom guitar shop. Koen van der Meij (1989) started playing guitar at the age of 13. While practising much, playing in bands and trying a lot of guitars, Koen developed a critical eye and ear for the playability, looks and sound of a guitar. It was after a couple of years that he knew he wanted to make his own guitars.
At the age of 17 Koen started his education at a vocational school for woodworking, graduating four years later with both an acoustic and electric guitar.
Having fallen in love with the craft of making guitars, Koen continued to build electric guitars besides his daytime job in the wood trade. He eventually applied for an internship at a renown Dutch bass builder where he learned all ins and outs of fine instrument building.
After several builds led to inquiries for custom guitars and the first prize at the Dutch guitar builders meeting, Koen realized he wanted to take the leap: the smal shed he worked from was not sufficient anymore. In January 2015, Koen found a workshop in Amsterdam and VanderMeij Guitars was officially founded. The 90 square meter workshop was completed with all kinds of woodworking machines, an office/showroom and in 2016 with a professional spraybooth. Since then, all guitars were built from start to finish in Amsterdam!Home - VanderMeij Guitars - custom guitars made in Amsterdam